top of page

פתולוגיות בהנקה אצל אמא

גודש

נוצר כאשר אין איזון בין ההיצע לביקוש. הגוף מייצר חלב והחלב אינו מתרוקן בהנקה. במצב זה השד מאוד רגיש ונוקשה.

הטיפול: הנקה תכופה ו/או ריקון השד בעזרת שאיבה, תוך כדי עיסוי השד בעדינות לכיוון הפטמה תוך כדי הנקה; לפני הנקה/שאיבה יש לחמם תחילה את השד בעזרת קומפרס (ניתן עם תה קמומיל) או כרית חימום; מאוד עוזר לסחוט את השד ביד תחת זרם מים חמים מבית השחי לכיוון הפטמה, כדרך להקל מעט על הגודש לפני הנקה; בין ההנקות ניתן להניח עלי כרוב צוננים או קומפרסים קרים, כדי להקל על הכאבים ועל הגודש.

צינורית סתומה

נוצרת בעיקר כאשר תנוחת ההנקה לא תקינה, ההנקה לפי שעון ולא לפי דרישת התינוק ומחקרים מעידים שהסיכוי לסתימת צינורית גובר בעת מתח נפשי של האם. הסתיה מתאפיינת בחום, אודם וכאב מקומי, ונפיחות - מעין "גוש" בשד.

הטיפול: הנקה לעיתים קרובות דווקא מהשד בו יש צינורית חסומה, תוך שינוי תנוחת הנקה ועיסוי אזור החסימה בעת ההנקה/השאיבה. ניתן להשתמש במשככי כאבים אנטי דלקתיים (נורופן/אדוויל)

חסימה בפתח צינורית החלב (Bleb)

נקודה לבנה (אחת או כמה) על הפטמה, האם עלולה להתלונן על דקירות מהפטמה פנימה לתוך השד. מדובר בפתח חסום של צינורית חלב ע"י שכבת אפידרמיס שלא מאפשרת לחלב לצאת.

הטיפול: לפני ההנקה לשים רטייה חמה מאוד על השד; שינוי תנוחת ההנקה ובדיקת חיבור עמוק מספיק; שאיבה בעוצמה גבוהה תוך כדי עיסוי כדי לנסות לפתוח את הסתימה; לפעמים ניתן לעסות את השד מבית השחי לכיוון הפטמה במקלחת במים חמים ולנסות לפתוח את הסתימה (אפשר לקלף עם הציפורן) ואז למרוח על זה משחה אנטיביוטית עד שהפצע מחלים. אם זה לא משתפר כעבור יום-יומיים יש לגשת לכירורג שד שיפתח את הסתימה.

מסטיטיס (דלקת בשד)

מאופיינת באזור כואב, אדום, חם ורגיש למגע, מלווה בחום ו/או צמרמורות ו/או כאבים – דמוי שפעת. פעמים רבות נגרמת כתוצאה מגודש שלא טופל ולעיתים נגרמת עקב חדירת חיידקים דרך פטמה סדוקה / פצועה.

הטיפול: ב- 24 השעות הראשונות להקפיד על הנקה ו/או ריקון השד בשאיבה לעיתים קרובות, מנוחה, קומפרסים קרים או חמים, לפי מה שמקל על האם, כמה פעמים ביום למשך 20 דק' כל פעם ועיסוי השד תוך כדי הנקה. אם אין שיפור תוך 24 שעות או אם האמא מרגישה מאוד חולה יש לשקול טיפול אנטיביוטי, בייעוץ רופא כמובן

פס לבן לאורכה של הפטמה

לאחר הנקה הפטמה לרוב נראית "מעוכה"

(כמו פיתה). לרוב מדובר בלחץ של פה התינוק על הפטמה בזמן הנקה. כמה סיבות אפשריות:

1. חיבור לא מספיק עמוק

2. זרימה מהירה של חלב שגורמת לתינוק "לסגור" את הפתחים

3. לשון קשורה או שינויים מבניים בחך התינוק

הטיפול: מדריכת הנקה תדע לאבחן את הסיבה ולהתאים לה את הפתרון הטוב ביותר.

פטריה

כאב, צריבה או גרד בפטמה או בשד. אמא עלולה להרגיש כאב שמקרין עמוק לתוך השד וממשיך לאחר ההנקה. כמו כן, ייתכן שעור הפטמה וההילה אדומים, מבריקים, מקושקשים או עם שלפוחיות קטנטנות. לרוב הפטריה עוברת בין אמא לתינוק היונק ולכן קרוב לוודאי שיש בפה התינוק כתמים לבנים באזור הלשון, החניכיים או פנים הלחיים של התינוק.

הטיפול: 1. משחות אנטי-פטריתיות שמורחים במקביל גם בפה של התינוק וגם על שתי הפטמות של אמא. (חשוב טיפול במקביל כי כאמור אתם עלולים להדביק אחד את השניה)

2. חשוב לשמור על עור השד יבש: להחליף רפידות הנקה בתדירות גבוהה וגם חזייה.

3. להקפיד יתר על המידה להרתיח כל מה שבא במגע עם פה התינוק: מוצצים, פטמות של בקבוקים, נשכנים, חלקים של משאבות הנקה וכו'.

ליטל חלאבין שמש

"ליווי לשנה מעוברת" - הדרכה וליווי במסע ההורות

Comments


bottom of page