בחלוקה גסה, ניתן למנות שלוש סיבות עיקריות לבעיות בהנקה:
1. בעיות מבניות בפה התינוק או בשד האם. לדוגמא: לשון קשורה, חך גבוה, חך/שפה שסועה, פטמות שטוחות או שקועות, ניתוח להקטנת חזה ועוד.
2. בעיות כתוצאה ממהלך הלידה או ממנח העובר ברחם, כגון: טונוס שרירים מוגבר בלסתות, סטיית צוואר מגבילה, עיוות בראש עקב לידה מכשירנית, חולשה של התינוק (במיוחד תינוקות במשקלים נמוכים או שנולדו לפני סוף חודש תשיעי, ו/או פגים).
3. טכניקת הנקה לא נכונה: חיבור לא מספיק עמוק, תפיסה לא נכונה של השד ע"י התינוק, אחיזה לא נכונה של התינוק ע"י האם, מנח הנקה לא נוח ועוד.
מהן התופעות השכיחות ביותר?
אצל אמא: גודש, סתימת צינורית חלב, סתימה של פתח הצינורית, דלקת בשד, פטריה בשד, כאבים בשכמות, בזרועות ובידיים של אמא עד כדי מצב דלקתי. (ראי פירוט ודרכי טיפול במאמרים: "פתולוגיות בהנקה אצל אמא" ו- "כאבי ידיים לאמהות")
אצל התינוק: כאב כתוצאה מקושי אובייקטיבי (כפי שצוין בסעיף 3), חוסר עלייה במשקל ובכי ממושך בגלל רעב, אפתיות.
איך מטפלים?
1. הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה: למדי על ההנקה כבר בהיריון (ישנם קורסי הכנה להנקה) ומצאי מדריכת הנקה מראש, על מנת שתוכלי להיעזר בה כמה שיותר מוקדם אחרי הלידה. אמנם בבתי החולים ניתנת לרוב הדרכה ראשונית להנקה ואמנם ההנקה בימים הראשונים מאוד חשובה גם ללימוד הטכניקה, גם למתן הקולוסטרום (החלב הראשוני) לתינוק וגם לחיבור עם התינוק, אך רוב האמהות נתקלות בקושי בהנקה כשהן חוזרות מבית החולים כי המלאות בשד מגיעה ביום 3-4 ללידה וכי ההתחלה עם תינוק חדש בבית עלולה להפחיד ולגרום לתחושת חוסר אונים.
2. אחת הסיבות העיקריות להמלצה להיעזר במדריכת הנקה בימים הראשונים לאחר הלידה היא שהיעדר טיפול נכון והדרכה נכונה במלאות בשד עלולה לגרום לגודש, לסתימה בצינוריות חלב, ואף לדלקת בשד שלעיתים מצריכה אנטיביוטיקה, מלווה בהרגשה כללית מאוד לא טובה של אמא ובמקרים מסוימים עלולה לפגוע בהנקה.
3. בהדרכה מקצועית לאחר לידה תקבלי, בנוסף להדרכת הנקה, גם הנחיות איך לשלב גם שאיבות ובקבוקים, תודרכי איך להאכיל מבקבוק בצורה שתומכת בהנקה והכי חשוב: תכירי את צרכיו הפיזיים והרגשיים של תינוקך ותדעי איך להיענות להם. הדרכה מקצועית מההתחלה תגדיל את סיכוייך לחוויית הנקה מהנה לאורך זמן ולתחושת ביטחון הולכת וגדלה.
4. במקרים של בעיות מבניות אצל התינוק או אצל אמא ובמקרים של בעיות כתוצאה ממהלך הלידה או מהמנח ברחם – חשוב לטפל בצורה מקצועית אצל מטפל שנותן מענה לפתולוגיות כאלה. אנו ממליצים על טיפולי "בואן" עדינים, תרגילי פיזיותרפיה עדינים ומותאמים, והדרכת התנהלות נכונה להורים.
5. הדרכה לטיפול בכאבים וחיזוק הגוף לאחר הלידה – חשובה מאוד כדי לאפשר לאמא לתפקד טוב יותר בהנקה בפרט ועם התינוק בכלל. גם כאן חשוב, לאחר שהכאבים יפתרו, לסגל ישיבה נכונה ובכלל מנחים נכונים של הגוף עם התינוק – בהנקה ובהתנהלות היומיומית – כדרך למנוע הישנות בעיות בעתיד.
לסיכום:
הדרכה מקצועית אחרי הלידה אינה פינוק! היא חיונית לחוויה ההורית שלכם. תמיכה באמא בפרט ובזוג בכלל בשבועות הראשונים לאחר הלידה יכולה להיות ההבדל בין חוויה קשה ומתסכלת לחוויית למידה והתנסות תוך כדי תחושת ביטחון ומסוגלות הולכת וגוברת ומתוך ידיעה פנימית שאת עושה בעבור התינוק ובעבורך את הטוב ביותר שאת יכולה.
מוזמנות לשאול שאלות ולהתייעץ בקבוצה וכמובן לפנות גם בפרטי לקבלת ליווי, הדרכה וטיפול מקצועיים.
ליטל חלאבין-שמש
"ליווי לשנה מעוברת" - הדרכה וליווי במסע ההורות
אבי שריד
פיזיותרפיה, בואן ורפואה משלימה
טיפולים לתינוקות, ילדים ואמהות - לזירוז התאוששות של האם והתינוק
Comentários